Jedni twierdzą, że żyją żeby jeść, a inni, że jedzą żeby żyć.
Niezależnie od nastawienia jedno jest pewne – jest to niezbędna czynność. Czy można w jakiś sposób połączyć żywienie i oszczędzanie?
Oszczędzanie na jedzeniu – planuj swoje posiłki
Powszechnym rozwiązaniem jest wykorzystanie planu dań na dany okres czasu, najczęściej na tydzień. W ten sposób można ustalić, jakie posiłki będzie się gotować, a także jakich składników brakuje nam w domu. Takie rozwiązanie usprawni nie tylko sposób odżywiania, ale także robienie zakupów. Będzie to także duże ułatwienie dla osób, które utrzymują dietę.
Trzymaj się listy podczas zakupów spożywczych!
Wybierając się na zakupy spożywcze warto z wyprzedzeniem zaplanować, jakie składniki są nam potrzebne. Łatwo ulec pokusie, jeśli nie mamy przygotowanego planu. Co więcej, do sklepu warto przychodzić po posiłku. Powód jest prosty – jeśli jesteśmy najedzeni, łatwiej ominąć kuszące nas produkty, których tak naprawdę nie potrzebujemy.
Jeszcze więcej porad dotyczących oszczędzania znajdziesz w serwisie https://materialista.pl/.
Wykorzystuj wszystko, co masz
Zdecydowana większość resztek, które trafiają do kosza w Twojej kuchni, może mieć jeszcze jedno życie. Obierki z ziemniaków mogą stać się pysznymi chipsami z mikrofali, z resztek warzyw można przygotować potrawkę lub farsz do pierogów, a na kościach z mięsa i kręgosłupach ryb warto ugotować bulion, który można mrozić.
Zakupy spożywcze – korzystaj z technologii
Wraz z rozwojem Internetu oszczędzanie na posiłkach stało się znacznie łatwiejsze. Warto sprawdzać przepisy na blogach kulinarnych, a także używać aplikacji do ratowania jedzenia. Oszczędzisz pieniądze i planetę, ponieważ możesz w ten sposób zakupić produkty, które mogłyby zostać wyrzucone, mimo że są zdatne do spożycia.